Párnázatos blog

Érezd otthon magad!

Űrbéli fejtámaszok, avítt vánkosok és növénypárnák - 2017 párnatrendjei

2017. január 04. 20:39 - M.KISSEN

Új év kezdődött, így támadnak az új lakberendezési trendek is. Na, azért persze ettől még nem kell azonnal rohanni shoppingolni. A párnákban például az a jó, hogy elég a huzatokat lecserélni, és máris menő lehet a lakásunk. A régit pedig érdemes eltenni, mert előbb-utóbb úgyis a tavalyi cucc lesz a divatos. Hogy idén mi lesz a csúcs, azt a Pinterest, a Heimtextil és a Pantone tanácsai alapján szedtem össze nektek.

 

1. Hygge

Na, gondolhatjátok, már megint valami új hóbort jön, pedig ha valami nem az, akkor az a hygge. Ugyanis ez a 18. században indult útjára Dániában, és inkább életvitel, mint stílus, ugyanis boldog, jóleső (együtt)létet jelent. A hygge megvalósulásához igen fontos az a tér is, ahol kellemesen tölthetjük el az időnket szeretteinkkel.

A hygge kvázi egyet jelent a hangulatos, lakályos, vendégmarasztaló otthonokkal - és a szuper kényelmes párnákkal. Jó hír, hogy tulajdonképpen szinte mindegy, milyen az a párna, csak legyen. A dános otthonossághoz nyugodtan lehet többféle anyagú és mintájú párnát bevetni, csak a színharmóniára kell ügyelni. Különösen segítenek megteremteni a megfelelő miliőt a meleg, természetes anyagok, mint a bőr és a gyapjú.

herringbone-striped-knitted-blanket-and-pillow.png

Kép: Hygge and wool

 

2. Farmház stílus

A vintázs lassan tényleg uncsi lesz, de a rusztikus stílus még hódít. Illetve annak is az az ága, ami a farmházakra jellemző. Ez a stílus egy lassabb, nyugodtabb korszakból ered, amikor még minden bútor és kiegészítő egy nyilvánvaló céllal, egy bizonyos feladatra készült. Ezek a házak régen szervesen kapcsolódtak a hétköznapi, kétkezi, vidéki munkához, ennek felelt meg a berendezésük is. Ma már persze ez nem így van, de a farmház stílusú házak attól még igen vonzóak, hiszen árad belőlük az otthonosság, a belakottság érzete.

Ami a párnákat illeti ez a stílus megköveteli a semleges színárnyalatok használatát. Az anyagok közül jöhet bármi, ami természetes, pláne, ha erőteljesebb a felszíne: len, pamut, gyapjú, de a legjobbak a gabonazsákok. Az aktuális divathullám miatt farmházas párnákra igen könnyű szert tenni, hiszen számos helyen kaphatóak régies nyomatokkal készített vagy háziállatokat ábrázoló szép huzatok, de én azt mondom, ne vegyetek ilyeneket. Ebbe a környezetbe ugyanis különösen illik minden, ami régi, ami kézzel készült vagy/és újrahasznosított. Ha látszik rajta, hogy használt, az itt csak előny lehet. Szóval ideje elővenni a szekrény mélyéről anyáink stafírungját!

15079010_1267352419987765_5088849629215027616_n.jpgKép: Szerethető Zöldház (A képen látható párnákat a tulajdonos a 92 éves nagymamájától, Rozsi nénitől örökölte. Rozsi néni mindig sokat mesélt arról, mennyire szeret hímezni, nagyon büszke is volt a keze munkájára. Idősebb korában nagyon elszomorította, hogy már nem tud eléggé haladni vele... A néni ugyanis fél szemére vak volt, az idő múlásával és a szeme romlásával pedig már egyre nehezebben tudott hímezni, de azért nem adta fel. A tulajdonos számára ezért ezek a párnák annak is a jelképei, mennyire fontos a kitartás és a szorgalom az életünkben.)

 

3. Nemsemleges gyerekszobák

Erről a stílusról már írtam korábban, de a népszerűsége azóta is töretlen, és a nemsemleges berendezés egyre nagyobb teret hódít. Nem csoda, hiszen így könnyebb például eltérő nemű testvéreknek harmonikus közös szobát kialakítani. Ha a sok pasztell és bézs árnyalat unalmas lenne, akkor sem kell feladni: a nemsemleges terekben kiválóan működik együtt a zöld és a sárga olyan egyszerűbb mintákkkal, mint csíkos és pöttyös. Aki ennél is izgalmasabbra vágyik, berendezhet tematikus szobákat – erdő, világűr, tenger, stb. – , ahol fiúk és lányok egyaránt jól érezhetik magukat. A párnakínálaton biztosan nem fog múlni!jordan_ferney_12.jpg

Kép: Cup of Jo

 

4. Az év színe a lombzöld

Vizsgálatra, kísérletezésre és feltalálásra ösztönöz a szakértők szerint a Pantone Intézet által a 2017-es évre választott szín.

Tudjuk, hogy milyen a világ, amiben élünk: megterhelő és feszült. Az emberek szükségét érzik, hogy megújuljanak, újjászülessenek. Ez egy reményteli, jövőbe mutató szín, mely a természettel kapcsol össze minket.  Minden tavasszal új ciklusba érünk és új hajtások sarjadnak ki a földből. Ez a szín magában hordozza a reményt, a megújulást, és a frissességet. – Leatrice Eiseman, az intézet ügyvezető igazgatója.

A természetközeli PANTONE zöld egy sokoldalú, évszakokon átívelő árnyalat, amely alkalmas arra, hogy sok más színnel kombináljuk. Párnaként például egy igazi üde színfolt lehet az otthonunkban!03-fluffy-fur-pillow-in-greenery-color.jpgKép: Shelterness

 

5. A sötétkék az új fekete

2017 másik meghatározó színe a navy, avagy a tengerészkék lesz a Pinterest szerint. A kéknek ez a feketéhez közelítő árnyalata a brit Királyi Haditengerészetnél hordott egyenruháról kapta a nevét, és ennek megfelelően egy elegáns, komoly és határozottan férfias szín. Alkalmas arra, hogy egy térnek súlyt, mélységet adjon, méltóságot kölcsönözzön. Különös előnye, hogy szinte bármilyen színnel kombinálható. A navy vonzza a tekintetet, szóval ezt a tulajdonságát érdemes is kihasználni!navy-pillows.jpg

Kép: Culow

 

6. Virtuális matériák

A digitalizációból adódó lehetőségeket a textilipar is igyekszik kihasználni – nem véletlenül lett ez az idei Heimtextil  egyik fő témája. A technikai fejlődés immár lehetővé teszi extra áttetsző anyagok létrehozását, ezek a különleges, gyöngyházszerűen csillogó szövetek szinte életre kelnek. A filmszerű anyagok és selymek holografikus fényessége tökéletesen adja vissza a víz csillogását. A szerves struktúrák szinte három dimenziósan jelennek meg az anyagokon. A modern eljárások révén extravagáns virágmotívumok, bonyolult hímzések, csipkéből szőtt álmok készülnek.parnazatos2.jpg

Kép: Aviva Stanoff

 

7. Vissza a természetbe!

A városi ember számára egyre fontosabb, hogy valamiképp kapcsolódjon a természethez. Ezért mind inkább előtérbe kerülnek a természetes anyagok – főleg azok, amelyekkel hatásosan imitálható a „vadon” közelsége. Egyre népszerűbbek azok a textilek, amelyek tapinthatóan „rostosak”, van erős textúrájuk. parnazatos3.jpg

Kép: Dellalana

A geometriai elemek használatakor egyre többször utánozzák a növényvilágban fellelhető mintákat. Idén talán még keresettebbek lesznek azok a párnák is, amelyeken az intenzív zöld árnyalatok keverednek a földszínekkel.

parnazatos4.jpgKép: Project Décor

 

8. NYERSanyagok

A textilek egy másik csoportja egy ismeretlen, bolygóközi világba visz el bennünket. Egy olyan helyre, ahol a nyersanyagokat nem kitermelik, hanem egyesülnek velük. Az így keletkező szuperanyag mágikusan ragyog, és egyfajta védőburokként is viselkedik.

A Heimtextil által bemutatott fantáziavilág olyan anyagok és textúrák megteremtésére inspirál, amely korábban ismeretlen volt. Az új technikákkal extra finom szerkezetek hozhatók létre, amelyek ásványszerű finomsággal rendelkeznek – ez például új generációs árnyékoló szövetek készítését is lehetővé teszi. Az anyagok másik része viszont szinte végtelennek tűnik, és a Hold felszínére emlékeztet.

Az ebből a körből kikerülő párnák egészen különleges látványt nyújtanak majd, annak ellenére, hogy a színviláguk igen visszafogott: a fehér és a hamuszín különböző árnyalatai tűnnek majd fel rajtuk.parnazatos1.jpg

Kép: Aviva Stanoff

 

9. Interkulturális hatások

A Heimtextil szakemberei szerint egy új korszak küszöbén állunk: a különböző kulturális hatások egyesítésével létrejövőben van egy egyedülálló multinacionális kultúra. Ez a lakóterekben is egyre inkább láthatóvá válik. A konkrét kultúrák elemei nem tűnnek el, de a többivel együtt, szimbiózisban, egymásra kölcsönösen hatva jelennek meg. A hagyományos technikák korszerűbbé válnak és más technikákkal együtt alkalmazva őket igen pazar termékek keletkeznek.parnazatos5.jpg

Kép: Scout & Nimble

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél további párnázatos híreket olvasni, csatlakozz hozzám a Facebookon!

Az általam tervezett párnákkal itt találkozhatsz!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://parnazatos.blog.hu/api/trackback/id/tr9012096811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.