Párnázatos blog

Érezd otthon magad!

A párnafotózás alapszabályai amatőröknek

2017. július 03. 07:01 - M.KISSEN

A jó termékfotózás külön művészet - és ez fokozottan igaz a párnák esetében. Egy tárgy, ami hajlik össze-vissza, változatos színvilágú és textúrájú, ráadásul még viszonylag nagy is, nem éppen az amatőrök álma. Ahogy minden más esetben, itt is érdemes a profiktól tanulni.

kirsty-whyte-carraway-cushions-00.png

Fotó: Kirsty Whyte

A párnafotózás igazi rémálom lehet azoknak, akik nem tudnak egy profi stábot megbízni, mégis szeretnének csodás képeket készíteni a műveikről - így például nekem is. Átlagos, könnyen felállítható fotóboxba például általában nem férnek be. Ha nem kapnak megfelelő fényt, csúnyák lesznek, de vakuzni sem nagyon lehet őket, mert akkor végképp nem hasonlít majd a kép az eredetire. Nem könnyű kitámasztani őket, pláne úgy, hogy ne gyűrődjenek. A földre helyezve mondjuk szép lesz a formájuk, de akkor meg teljesen föléjük kell kerekedni a fotózáshoz, ami szintén nem egyszerű. Persze a legjobb, ha illő és méltó környezetben tudjuk őket fotózni, de ez sem egyszerű, mert nem minden párna érvényesül ugyanolyan jól azonos helyen. Szóval párnát fényképezni nem sétagalopp, de persze korántsem reménytelen. Az alábbi - kifejezetten párnafotózásra vonatkozó - alapszabályok betartásával csodás lesz az eredmény!

Senki sem születik profi fotósnak, mindenki azzá képzi magát. Te se nyugodj bele, ha valami nem megy, olvass utána, szerezz be eszközöket, és gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj. - Várőri Adrienn, Több mint hobbi

flyingmachine.jpgFotó: Flying Machine

Fontos, hogy a képek egységes stílust kövessenek, ellenkező esetben úgy tűnhet, nem tudjuk, mit is akarunk kezdeni a termékkel, vagy fogalmunk sincs, hogyan mutat a legjobban. Érdemes több helyről, forrásból inspirálódni, hogy meg tudjuk találni azt a stílust, ami hozzánk és a termékhez is közel áll.

Ha kitaláltuk, mit szeretnénk, elő kell készíteni a terepet: beszerezni minden eszközt, kiegészítőt és berendezkedni. Ellenőrizzük, hogy minden rendben működik-e, a környezet alkalmas a fotózáshoz (tiszta, jók a fények, nincs zavaró tényező). Hagyjunk elég időt a fotózásra, ne kelljen kapkodni, legyen idő kicsit kísérletezni.

A fotózás előtt fel kell készíteni a párnát is: legyen maximálisan tiszta, szösz- és gyűrődésmentes (jó, ha van kéznél vasaló a fotózás közben is), legyen benne egyenletes a töltet. Közvetlenül fotózás előtt simítsuk át a huzatot, hogy a szövet szálai azonos irányba álljanak, ne látszódjon rajta az ujjaink nyoma.

A párna formája és anyaga egyaránt meghatározó a világítás tervezésénél. Lehetőleg természetes fényt használjunk, de kerüljük a közvetlen napfényt - a legjobb egy észak felé néző tetőablak. Minél nagyobb és puhább a fényforrás, annál jobb. Amilyen változatosak a szövetek a valóságban, ugyanolyan változatosan viselkednek a kamera előtt. A pamut vagy gyapjú egészen másképp mutat ugyanolyan fénynél, mint például a bársony vagy a selyem, épp ezért érdemes többször próbálkozni, mielőtt döntenénk a világításról.

Figyelembe kell venni a párna domináns színét is, hiszen egy világos színű párnára teljesen másképp hat a környezetről visszaverődő fény, mint egy tarkább vagy sötét párnára. Ezeket a hatásokat különböző árnyalatú derítőlapokkal tudjuk szabályozni, amelyeket akár házilag is elkészíthetünk. A fehér derítő lágy, finom fényt ver vissza, míg a sötét lapokkal mesterséges árnyékot tudunk létrehozni, de segítenek a kontúr és mélység megteremtésében is.

cittadesign.jpg

Fotó: Citta Design

Persze fotózhatunk szabadtéren is, mert így egészen más hangulatú, látványvilágú képeket készíthetünk, amelyekkel könnyebb kitűnni a tömegből. De itt különösen fontos az alapos előkészítés, mert nincs lehetőség azonnal pótolni egy-egy hiányzó eszközt vagy kelléket. Mivel itt az időjárás, a napállás változása, a felhők mozgása, stb. miatt könnyebben alakulnak ki olyan helyzetek, ami nem teljesen tervezhető, nem árt, ha van segítségünk is, ha gyorsan kell pakolni...

A párnák elrendezésénél döntő, mi a célunk a fotóval, mit akarunk vele sugallni. A lifestyle képeken például a párnákat mindenképp valamilyen élettérben kell elhelyezni: egy széken vagy kanapén. Érdemes a széket a faltól kissé távolabb tenni, hogy ne vessen éles árnyékot. Ügyelni kell arra, hogy a bútor és a párna között megfelelő legyen a kontraszt - így például egy piros párnát nincs sok értelme egy piros(as) kanapén fotózni.

Nagyon sok időt fordítunk arra, hogy megtaláljuk a tökéletes helyet a felvételkészítéshez. Lényeges, hogy vágykeltő legyen és felidézzen egy világot, de emellett azt is szeretném, ha az emberek azt éreznék, amikor ránéznek a kész fotóra, hogy tudnak onnan választani valamit maguknak. - Tricia Guild, textildizájner

designersguild.jpg

Fotó: Designers Guild

A legjobb, ha nem használunk túl sok kelléket, többnyire elég maga a bútor, esetleg még egy méretarányos könyv vagy magazin - ne tereljük el a figyelmet a párnáról. Próbáljuk meg a különböző párnákat más-más bútoron megörökíteni. Ha valamivel szeretnénk "ellensúlyozni" a párnákat, akkor használjunk olyan tárgyat vagy hátteret, ami fából készül, az ugyanis nagyon jó kiemeli a szöveteket. Mindennél fontosabb azonban, hogy bármilyen kiegészítőt is használunk, legyen kifogástalan: egy kiült kanapé igen hervasztó lehet például - hacsak nem a koncepció része :)

A felvételt érdemes úgy elkészíteni, hogy legyen elég tér rajta, így a kép többféle módon is vágható lesz. Szemből való fotózásnál (amikor lényegében csak a termék látszik a képen) viszont ügyeljünk arra, hogy a párna arányosan töltse ki a teret.

Mintás párnák esetén fontos, hogy a teljes motívum megmutatkozzék a képen. A közeli felvételekkel ugyanakkor láthatóvá válnak az apró részletek és a textúra is. Ez akkor is bevethető eszköz, ha egyszerre több párnát fotózunk: szép lesz a végeredmény, ha párnáknak csak egy-egy részlete szerepel rajta (persze csak ezt az egy képet nem lehet önálló termékfotóként használni).

A legjobban eredményt akkor kapjuk, ha teljesen szemből vagy fentről kissé lefelé nézve fotózzuk a párnákat. A stabilitás miatt hasznos lehet ehhez egy állványt beszerezni. Érdemes kioldót vagy időzítőt is használni, hiszen úgy magunk is tudjuk fogni például a derítőlapot, és egyedül is szépen megvilágított képeket készíthetünk.

ferm-living.jpg

Fotó: Ferm Living

 

Források:

Yeshen Venema profi fényképész tippjei párnafotózáshoz

Heidi Adnum: A termékfotózás iskolája (Cser Kiadó, 2013)

The World of Designers Guild 

Grey2black Photography

Wam Home Decor

Shopify Blog

Ha tetszett a poszt és szeretnél további párnázatos híreket olvasni, csatlakozz hozzám a Facebookon!

Az általam tervezett személyre szabott párnákkal itt találkozhatsz!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://parnazatos.blog.hu/api/trackback/id/tr3812636257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.